• Subcribe to Our RSS Feed

Bereken formule QRcode formaat

Als een QR code wordt gepubliceerd dan is het verstandig als het van een formaat is die geschikt is voor het scannen van de Qrcode. De afmeting van de QRcode is afhankelijk van onderstaande factoren:

De afstand tussen het toestel en de Qrcode is de aftastvlakte dat de grootte van de QR code in het beeldscherm van het toestel bepaalt. De grootte van de blokjes in de code is afhankelijk van de hoeveelheid data die in de code word gezet

Om effectief de QRcode te scannen moet de qr code op zn minst 1cm (0,4 inch) in de lengte en breedte zijn. Als de afstand tussen de camera en de QRcode toeneemt zal de omvang van de QRcode vergroot moeten worden ter compensatie van de afstand en afmetingen van de Qrcode.

Als je een QRcode op de zijkant van een gebouw ziet, gaat het meestal om een hele grote formaat omdat het gescant moet kunnen worden van een groter afstand, maar als het in een tijdschrift staat staan de mensen er dichterbij en hoeft het niet groot te zijn omdat het van een kleinere afstand gescant kan worden.

Voor de meeste smartphones is de standaard tussen scan afstand en minimale QRcode ongeveer 10:01 dat betekent dus dat een 2,5 cm (1 inch) QRcode die in een tijdschrift staat een minimale scan afstand heeft van ongeveer 250 mm (10 inch) en een QRcode op een billboard 20 meter (65 voet). Voor geinteresseerde zou het waarschijnlijk scanbaar zijn vanaf 2 meter. Er is een beetje speelruimte hier, afhankelijk van de soort smartphone, maar 10:1 is een goede vuistregel voor een goed verlichte zwart-wit QRcode dat word gescant.

Eenvoudige formule:

Minimale QRcode grootte= scan afstand gedeeld door 10.

Voorbeeld:

Een QRcode waarin vCard contactgegevens aanwezig zijn geresulteerd in een versie 10QRcode met 57 rijen en kolommen. Het is af te drukken op een visitekaartje in zwart en wit en het is de verwachting dat de te scan afstand ongeveer 150 mm zal zijn.

Scan afstand = 150 mm (5,9 inch)
Afstands factor = 10
Dichtheids factor = 57/25 = 2,28
Minimale grootte = (150 mm / 10) * 2,28 = 34.2mm (1,34 inch)

Een QRcode dat gemaakt is om te worden geplaatst achter de balie van een restaurant met een simpele link die je verwijst om een coupon te  downloaden. De QRcode is versie 2 dus 25 rijen en kolommen. Als de verlichting een beetje vaag is zal de scan afstand 2.5 meter zijn.

Scan afstand = 2500mm (8,2 ft)
Afstands factor = 10 – 1 (voor slechte verlichting) = 9
Dichtheids factor = 25/25 = 1,0
Minimale grootte = (2500mm / 9) * 1,0 = 277.7mm (0,91 m)

Een QRcode met een Google Maps locatie koppeling zal worden gepubliceerd in een tijdschrift. Dit heeft geresulteerd in een versie 6 QRcode (41 rijen en kolommen met gegevens punten) en het zal worden afgedrukt in het blauw zodat de bedrijfs kleuren overeenkomen. De verwachting is dat de scan afstand ongeveer 200mm zal zijn.

Scan afstand = 200 mm (7,9 inch)
Afstands factor = 10 – 1 (voor kleurgebruik) = 9
Dichtheids factor = 41/25 = 1,64
Minimale grootte = (200mm / 9) * 1,64 = 36.4mm (1.44 inch)

QR Code datadichtheid

Zoals hierboven word vermeld, hoe meer gegevens je in de code plaatst hoe kleiner de blokjes word de QR code aangepast aan verhoging van de opslagcapaciteit van gegevens.

De dichtheid van de code wordt beschreven door een versie getal dat gebaseerd is op het aantal rijen en kolommen van pixels. Een Versie 1 QR code zal 21 rijen en 21 kolommen van punten hebben en het versienummer zal dan met 1 te verhogen voor elke 4 extra rijen en kolommen – een Versie 2 QR code zal bestaan uit 25 rijen en kolommen, een Versie 3 zal 29 rijen en kolommen, tot aan een versie 25 dat zal 117 rijen en kolommen beschikken

Aangezien de grootte van de stippen verkleint word het moeilijker voor de scanner in de smartphone om te ‘scannen’, dat betekent dat de Qrcode groter gemaakt moet worden als je wilt dat het snel gelezen word.

De meeste QR codes met daarin alleen een website worden uiteindelijk op een versie 2 QR codes met 25 rijen en kolommen met gegevens stippen. Ik bedoel hiermee het houden van de grootte van de QR code in de viewport van het scannen tot 1 cm (0.4in) of beter – met 25 rijen en kolommen van punten in een “normale”

QR-codes met lange URL’s (zoals Google Maps-adres URL’s) kunnen leiden tot een versie 6 of versie 7 QR-code met 41 of 44 rijen en kolommen van punten.

QR-codes met een vCard contactgegevens hebben een hoge data dichtheid en zullen in versie 10 of versie 11 QR codes leiden met meer dan 60 rijen en kolommen van punten.

Voor elk gegeven punt word 0,4mm aanbevolen. Wanneer gekeken wordt naar de viewport van de camera die de QR code leest wordt die zelf aanzienlijk groter.

Hint: een URL shortener verkleint het aantal karakters wat resulteert in een code met grotere punten waardoor deze makkelijk te lezen is zonder dat de scanbaarheid word beinvloed.

Berekening van de dichtbaarheids factor.

De aanbevolen dikte van de QR code afbeelding wordt bepaald door de scan afstand en de grootte van de stippen in de QRcode, en kan berekend worden door onderstaande berekening.

Afstands Factor: Start met een factor 10 Qrcode dan is het te verminderen met 1 voor de slechte verlichting in de scan omgeving, een licht gekleurde QR-code wordt gebruikt,

Dichtheids Factor: Tel het aantal kolommen van punten in de QR code beeld en vervolgens delen die met 25 om het te normaliseren naar een versie 2 QR code.

Komt u er niet uit met het berekenen van uw QR code formaten? Dan kunt u voor meer informatie en vragen ons inschakelen.

[button link=”http://www.qr-codegenerator.nl/blog/contact-total-promotions” color=”#0066ff” size=”6″ style=”2″ dark=”0″ square=”0″ target=”new”]schakel ons in[/button]

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed